Je wilt graag een ander huis kopen omdat het huidige huis te klein is geworden. Misschien ben je wel toe aan een nieuwbouwhuis. Er komen nogal wat vragen op je af. Lees hier meer over het kopen van een huis.

Een ander huis kopen Een_ander_huis_kopen.jpg

Je wilt graag groter of juist kleiner wonen. Daarom bekijk je de opties om een ander huis te kopen. Maar wat gebeurt er met je hypotheek? Kun je bijvoorbeeld je huidige Tellius hypotheek meenemen?

Hypotheek meenemen naar je nieuwe woning

Het is goed te weten dat je je huidige Tellius Hypotheek kunt meenemen als je gaat verhuizen. Zelfs tot zes maanden na het aflossen van de oude Tellius Hypotheek. Dit kan je voordeel opleveren als de rente van je huidige Tellius Hypotheek interessanter is dan van een nieuw te sluiten hypotheek. Dit kan alleen als de nieuwe hypotheek maximaal het bedrag is van de oude hypotheek. Extra lenen? Het bedrag dat je meer leent, krijgt de rente die op dat moment geldt. Toch kan de rente die je meeneemt alsnog aangepast worden. Dat hangt af van de tariefklasse van je nieuwe hypotheek. Als deze hoger of lager is dan die van de oude hypotheek, passen we de rente aan naar de nieuwe tariefklasse. De rentevastperiode blijft hetzelfde.  

Sluit je liever een nieuwe hypotheek omdat dat gunstiger is? Dat kan ook. Bij verkoop van de woning los je dan de oude Tellius Hypotheek zonder boete af. Ook als je besluit om je hypotheek ergens anders af te sluiten.

Als je je huis verkocht hebt en na aflossing van je hypotheek geld overhoudt dan is er sprake van overwaarde. Lees hier meer over het gebruiken van je overwaarde en een overbruggingshypotheek.

Nieuwbouw_kopen.jpgNieuwbouw kopen

Je gaat een nieuwbouwhuis kopen. Met wat voor kosten moet je rekening houden? Als je een nieuwbouwhuis koopt, dan maak je onder andere de volgende kosten:

  • Je koopt de grond (of betaalt erfpacht)
  • Je koopt het huis (aanneemsom)
  • Je betaalt voor extra aanpassingen aan de woning (meerwerk)
  • Je betaalt soms bouwrente

Je koopt je nieuwbouwhuis via de notaris. Bij de notaris betaal je eerst de grond, of als er sprake is van erfpacht, de afkoopsom van de erfpacht. Het overige geld van de hypotheek wordt door ons in een bouwdepot bewaard. Over dit bouwdepot ontvang je rente. Deze rentevergoeding is gelijk aan de hypotheekrente die jij betaalt. Je ontvangt van je aannemer bouwnota's voor de termijnen die in je aanneemovereenkomst staan. De aannemer wordt uit dit bouwdepot betaald. Als er een bouwnota uit het bouwdepot is betaald ga je ook over dat deel rente betalen. Als het hele huis klaar is en het bouwdepot is leeg dan betaal je over de hele hypotheek rente.

Wat is verder goed om te weten?

  • De lasten op je huidige woning lopen gewoon door. Je hebt dus te maken met dubbele woonlasten. Voor je huidige woning en voor het nieuwbouwhuis.
  • De verkoop van je huidige woning kan tegenvallen. Je krijgt wellicht te maken met een lagere verkoopprijs dan verwacht. Houd hier rekening mee en laat je goed adviseren door je makelaar en hypotheekadviseur.
  • Meerwerk maar ook de inrichting van je nieuwe woning kost veel geld. En kan soms duurder uitvallen. Zorg voor een buffer om tegenvallers op te vangen.
  • De bouw kan langer duren dan verwacht. Je hebt dan langer dubbele lasten. Een overbruggingshypotheek kan dan een uitkomst zijn. Lees hier alles over een overbruggingshypotheek.
  • Overweeg of je je woning tijdens de bouw en bij de oplevering wil laten keuren. Als er gebreken zijn dan komen die sneller aan het licht waardoor je de aannemer daar beter op kan aanspreken.

Heb je een vraag?

Stel je vraag via onderstaande formulier.

Aanhef *

Na het versturen van je vraag ontvang je een bevestiging via de mail.