Een hypotheek is voor de meesten van ons verreweg de grootste financiële verplichting die je in je leven aangaat. Dan is het dus belangrijk om te weten dat je de lasten die daarbij horen kunt dragen. En ook dat je de voorwaarden van een hypotheek begrijpt.

Wat is een hypotheek?

Wat spreek je nu eigenlijk met elkaar af als je een hypotheek afsluit? Als je een hypotheek sluit, leen je geld. Dit geld moet je ook weer terugbetalen. De aanbieder van de lening wil daar zoveel mogelijk zekerheid voor terug. In de regel geldt: hoe meer zekerheid over de terugbetaling bestaat, hoe lager het risico voor de aanbieder, waardoor hij een lagere rente kan rekenen voor de lening.

Sluit jij een hypotheek af, dan word je daarmee aansprakelijk voor betaling van de schuld. Dat betekent dat jij de schuld terug moet betalen, ook als de omstandigheden later anders zijn. Bijvoorbeeld, als gevolg van een echtscheiding of verlies van jouw baan. Wanneer je de lening niet kunt terug betalen, moeten wij misschien jouw huis verkopen of veilen. Dan moet je jouw huis uit. Wellicht is de opbrengst van jouw woning niet voldoende om de lening terug te betalen. Dan moet je nog steeds een deel van jouw lening (en rente) terug te betalen. Dit klinkt misschien allemaal erg zakelijk, maar we vinden het belangrijk om deze informatie zonder poespas met jou te delen.

Alle afspraken worden bij de notaris vastgelegd in de hypotheekakte en in algemene voorwaarden. Daarvoor kies jij een notaris naar keuze die wij zullen informeren als de hypotheek rond is.

Hoe je je hypotheek aflost hangt van de aflossingsvorm af. Bij Tellius bieden we 3 aflossingsvormen of een combinatie daarvan aan. Zie hier voor een overzicht van de verschillende aflossingsvormen. Bij het afsluiten van een hypotheek betaal je rente. Voor de meest actuele rentetarieven kijk je hier.

Hypotheken.jpg


Hoe verloopt het aanschafproces van een hypotheek?

Het aanschafproces van een hypotheek bestaat uit 6 globale stappen. Zie hieronder de beschrijving van deze stappen.

1. Een adviesgesprek

Een hypotheek afsluiten begint met een adviesgesprek met een hypotheekadviseur. In dit gesprek worden jouw financiële wensen in kaart gebracht. Hierbij gaat het niet alleen over de komende 12 maanden, maar ook over je lange termijn wensen. Denk bijvoorbeeld aan het eerder stoppen met werken en/of het krijgen van kinderen. De adviseur heeft hiervoor verschillende gegevens van jou nodig om de lange termijn wensen in financieel opzicht goed in kaart te brengen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je loonstrookje, een jaaropgave, identiteitsbewijs en het aankoopbedrag van de woning.

2. Het renteaanbod opvragen

Na het gesprek gaat de adviseur voor jou aan de slag met alle benodigde gegevens. Hij of zij maakt een klantprofiel op en vraagt daarna bij Tellius Hypotheken een renteaanbod aan. Vervolgens maken wij een renteaanbod voor jou op en sturen wij deze naar jouw adviseur.

3. Vervolggesprek met de adviseur

Als de adviseur het renteaanbod heeft ontvangen, neemt hij contact met jou op. Het renteaanbod wordt dan met jou besproken.

4. Tekenen van het renteaanbod en het beoordelen van de stukken

Als je akkoord bent met het renteaanbod, dan teken je deze. Wij gaan dan voor jou aan de slag door - onder andere aan de hand van de stukken die jouw adviseur heeft aangeleverd - te beoordelen of de hypotheek voor jou betaalbaar is. Wij beoordelen de stukken pas wanneer deze allemaal zijn aangeleverd. Als alle aangeleverde stukken juist en volledig zijn, dan kunnen wij een definitief akkoord geven.

5. Je krijgt een offerte

Dat is een officieel akkoord op jouw financiering. Ook deze moet je tekenen en aan ons sturen. Hebben wij de getekende offerte ontvangen? Wij laten jouw hypotheekadviseur dan weten dat je een afspraak kunt maken met de notaris voor de ondertekening van de hypotheekakte.

6. Naar de notaris

Je maakt een afspraak met de notaris om alle stukken te tekenen wat ook wel het ´passeren´ bij de notaris wordt genoemd. De notaris neemt alle zaken rondom jouw hypotheek nog eens met je door en - als alles klopt - dan zet jij je handtekening.

Maak een afspraak met een adviseur in de buurt, die kan je er alles over vertellen.