Een hypotheek is voor de meesten van ons verreweg de grootste financiële verplichting in het leven. Dan is het dus belangrijk om te weten dat u de lasten die daarbij horen kunt dragen. En ook dat u de voorwaarden van een hypotheek begrijpt.

Wat is een hypotheek?

Wat spreekt u nu eigenlijk af als u een hypotheek afsluit? Als u een hypotheek sluit, leent u geld. Dit geld moet u ook weer terugbetalen. De aanbieder van de lening wil daar zoveel mogelijk zekerheid voor terug. In de regel geldt: hoe meer zekerheid over de terugbetaling bestaat, hoe lager het risico voor de aanbieder, waardoor hij een lagere rente kan rekenen voor de lening.

Sluit u een hypotheek af, dan wordt u daarmee aansprakelijk voor betaling van de schuld. Dat betekent dat u de schuld terug moet betalen, ook als de omstandigheden later anders zijn. Bijvoorbeeld, als gevolg van een echtscheiding of verlies van uw baan. Wanneer u de lening niet kunt terugbetalen, moeten wij misschien uw huis verkopen of veilen. Dan moet u uw huis uit. Wellicht is de opbrengst van uw woning niet voldoende om de lening terug te betalen. Dan moet u nog steeds een deel van de lening (en rente) terugbetalen. Dit klinkt misschien allemaal erg zakelijk, maar we vinden het belangrijk om deze informatie met u te delen.

Alle afspraken worden bij de notaris vastgelegd in de hypotheekakte en in algemene voorwaarden. Daarvoor kiest u een notaris naar keuze die wij zullen informeren als de hypotheek rond is.

Hoe u uw hypotheek aflost hangt van de aflossingsvorm af. Bij Tellius bieden we 3 aflossingsvormen of een combinatie daarvan aan. Zie hier voor een overzicht van de verschillende aflossingsvormen. Bij een hypotheek betaalt u rente. Voor de meest actuele rentetarieven kijkt u hier.

Hoe verloopt het afsluiten van een hypotheek?

Het afsluiten van een hypotheek bestaat uit 6 stappen.

1. Een adviesgesprek

Een hypotheek afsluiten begint met een adviesgesprek met een hypotheekadviseur. In dit gesprek worden uw financiële wensen in kaart gebracht. Hierbij gaat het niet alleen over de komende 12 maanden, maar ook over uw wensen voor de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan het eerder stoppen met werken en/of het krijgen van kinderen. De adviseur heeft hiervoor gegevens van u nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan uw loonstrook, een jaaropgave, identiteitsbewijs en het aankoopbedrag van de woning.

2. Het renteaanbod opvragen

Na het gesprek gaat de adviseur voor u aan de slag met alle benodigde gegevens. Hij of zij maakt een klantprofiel op en vraagt daarna bij Tellius Hypotheken een renteaanbod aan. Vervolgens maken wij een renteaanbod voor u op en sturen wij deze naar uw adviseur.

3. Vervolggesprek met de adviseur

Als de adviseur het renteaanbod heeft ontvangen, neemt hij contact met u op. Het renteaanbod wordt dan met u besproken.

4. Tekenen van het renteaanbod en het beoordelen van de stukken

Als u akkoord bent met het renteaanbod, dan tekent u het. Wij gaan dan voor u aan de slag door - onder andere aan de hand van de stukken die uw adviseur heeft aangeleverd - te beoordelen of de hypotheek voor u betaalbaar is. Wij beoordelen de stukken pas wanneer deze allemaal zijn aangeleverd. Als alle aangeleverde stukken juist en volledig zijn, kunnen wij een definitief akkoord geven.

5. U krijgt een offerte

Dat is een officieel akkoord op uw financiering. Ook de offerte moet u tekenen en aan ons sturen. Hebben wij de getekende offerte ontvangen? Wij laten uw hypotheekadviseur dan weten dat u een afspraak kunt maken met de notaris voor de ondertekening van de hypotheekakte.

6. Naar de notaris

U maakt een afspraak met de notaris om alle stukken te tekenen, wat ook wel het ´passeren´ bij de notaris wordt genoemd. De notaris neemt alle zaken rondom uw hypotheek nog eens met u door en - als alles klopt - dan zet u uw handtekening.

Maak een afspraak met een adviseur in de buurt, die kan u er alles over vertellen.