Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Hoe hoger de risicoklasse, hoe meer rente u betaalt. Op deze pagina leest u over risico-opslag en vindt u het stappenplan aanpassen risicoklasse. 

Risicoklasse en risico-opslag

Uw hypotheek is ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. Hoe hoger de risicoklasse, hoe meer rente u betaalt. Bij het afsluiten van uw hypotheek bepalen we de risicoklasse op dat moment. Dat doen we op basis van de verhouding tussen uw hypotheekschuld en de waarde van uw woning. De verhouding tussen een hypotheek van € 250.000,- en een woning van € 300.000,- bijvoorbeeld is 83,33%. Als u deze hypotheek nu sluit, valt de hypotheek in de risicoklasse ‘tot en met 90%’. De rente voor deze risicoklasse is hoger dan de rente voor hypotheken in de laagste risicoklasse tot en met 60%. Het verschil is de risico-opslag. 

Wij verlagen automatisch de risicoklasse na aflossen. U hoeft niets te doen.

Lost u voldoende af op uw hypotheek? Dan daalt uw risico-opslag vanzelf. U hoeft daar niets voor te doen. Wij houden het voor u in de gaten. Elke keer als u door aflossen in een lagere risicoklasse valt, verlagen wij uw rentepercentage. Op het moment dat dit voor u geldt, krijgt u van ons bericht.

Geen risico-opslag bij NHG of de laagste risicoklasse tot en met 60%

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft geen risico-opslag. Zit uw hypotheek al in onze laagste risicoklasse tot en met 60% van de marktwaarde? Ook dan betaalt u geen risico-opslag.

Wilt u sneller naar een lagere risicoklasse?

Er zijn twee manieren om de risicoklasse van uw hypotheek aan te passen en de risico-opslag te verlagen:

 1. Door extra af te lossen
  Lees hier meer over extra aflossen op uw hypotheek.
 2. Door aan te tonen dat uw woningwaarde is gestegen
  Bij een hogere woningwaarde kan uw risico-opslag soms ook omlaag. Bekijk eerst in Mijn Leninginzicht welke woningwaarde bij ons bekend is.

Stappenplan: aanpassen risicoklasse

Is uw huis genoeg in waarde gestegen voor een verlaging van de risico-opslag? Vraag ons dan om de woningwaarde aan te passen. Is uw woningwaarde lager geworden? Dan hoeft u dat niet aan ons door te geven. 

 1. Log in op Mijn Leninginzicht
 2. Kies voor 'Risicoklasse wijzigen'
 3. Upload een bewijs van uw nieuwe woningwaarde
  U kiest zelf welk document u gebruikt als waardebepaling, afhankelijk van uw situatie:
  U bewijst de huidige woningwaarde met een gevalideerd taxatierapport. Houd er rekening mee dat een taxatierapport geld kost.
  U mag ook de meest recente WOZ-beschikking toesturen. Deze is gratis.
 4. U krijgt van ons een e-mail als wij uw woningwaarde hebben aangepast
  Wij verwerken de nieuwe woningwaarde binnen 10 werkdagen. Bij het aanpassen van uw woningwaarde gaan wij uit van de datum dat het taxatierapport of de WOZ-beschikking door ons is verwerkt. De eventuele renteaanpassing gaat in op de 1e dag van de volgende maand.