Een hypotheek sluit je normaal gesproken voor langere tijd af. Gedurende de looptijd van je hypotheek kan echter je situatie veranderen. Dat kan reden zijn om je hypotheek te wijzigen. Je wilt bijvoorbeeld je hypotheek meeverhuizen. Of je hypotheekvorm veranderen. Wat de reden ook mag zijn, wij helpen je er graag bij.

Hypotheek meeverhuizen 

Het is goed te weten dat je je huidige Tellius Hypotheek kunt meenemen als je gaat verhuizen. Dit kan je voordeel opleveren als de rente van je huidige Tellius Hypotheek interessanter is dan van een nieuw te sluiten hypotheek.

Dit zijn dan onze voorwaarden:

  • De rentevastperiode blijft hetzelfde.
  • De nieuwe hypotheek is maximaal het restant bedrag van de oude hypotheek. Is de nieuwe hypotheek hoger? Dan geldt voor het extra bedrag de dagrente voor nieuwe hypotheken.
  • De rente van de totale hypotheek kan aangepast worden als de tariefklasse van de nieuwe hypotheek hoger of lager is dan de tariefklasse van de oude hypotheek.
  • De nieuwe hypotheek passeert binnen 6 maanden nadat de oude hypotheek werd afgelost.

Sluit je liever een nieuwe hypotheek omdat dat gunstiger is? Dat kan ook. Bij verkoop van de woning los je dan de oude Tellius Hypotheek zonder boete af. Ook als je besluit om je hypotheek ergens anders af te sluiten.

Aflossingsvorm veranderen

Gedurende de looptijd van je hypotheek bestaat de mogelijkheid om de manier waarop je de hypotheek terug betaalt, de zogenaamde aflossingsvorm, aan te passen. Bij ons kun je kiezen uit drie aflossingsvormen: een annuïtaire vorm, een lineaire vorm of een aflossingsvrije vorm. Kijk voor een overzicht van de aflossingsvormen op deze pagina

Is een deel van je hypotheek 'aflossingsvrij'? Als de looptijd langer wordt dan 30 jaar is de rente niet meer aftrekbaar*. En er zijn meer redenen om goed na te denken over de vraag of 'aflossingsvrij' nog steeds de beste oplossing voor je is. Op deze pagina vind je meer informatie over de voor- en nadelen van 'aflossingsvrij'.

Vraag altijd advies aan je hypotheekadviseur als je eraan denkt de aflossingsvorm te veranderen. Blijkt het voor jou goed om je hypotheek aan te passen? Je hoeft Tellius niets te betalen voor de omzetting. Je hebt wel je hypotheekadviseur nodig. Die kan het verzoek bij ons indienen.

Aanpassen aflossingsvrije hypotheek
Let op: wilt uw aflossingsvrije hypotheek aanpassen naar een annuïteiten of lineaire hypotheek? Dat kunt u zelf regelen, zonder adviseur. Bel ons gerust om de mogelijkheden te bespreken.

* Voor hypotheken van vóór 2001 is de rente wel langer dan 30 jaar aftrekbaar: tot 2031.

Hypotheek verhogen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je hypotheek wilt verhogen.

Bij Tellius kan je ervoor kiezen om een hoger bedrag als hypotheek in te schrijven dan dat je in eerste instantie daadwerkelijk bij ons leent. Hierdoor kan je in de toekomst, zonder dat je naar de notaris hoeft, een extra bedrag opnemen. We noemen dit een onderhandse opname.

Heb je geen mogelijkheid voor een onderhandse opname dan kan er een tweede hypotheek worden ingeschreven. Hiervoor moet je wel naar de notaris.

Waar moet je rekening mee houden:

  • Bij het verhogen van een hypotheek kijken wij altijd opnieuw naar je situatie. Bespreek het verhogen van je hypotheek met jouw adviseur in de buurt.
  • Een verhoging van je hypotheek kan alleen worden aangevraagd via je adviseur. Je adviseur zal een vergoeding vragen voor het behandelen van de aanvraag.
  • Een verhoging van je hypotheek kan betekenen dat je hypotheek risicovoller wordt voor jou en voor ons. Dit kan met zich meebrengen dat de rente op je lopende hypotheek wordt verhoogd.

Hypotheek oversluiten

Het kan gedurende de looptijd van jouw hypotheek ook gebeuren dat deze niet meer aansluit op je (woon)wensen. Een optie kan dan zijn om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Dit noemen we een hypotheek oversluiten. Bij het oversluiten van een hypotheek dien je wel rekening te houden met verschillende punten:

  • Bij het aflossen van je hypotheek bij je huidige hypotheekverstrekker dien je vaak een boete en extra kosten te betalen. Vraag dit goed na voordat je je hypotheek gaat oversluiten;
  • Bij het oversluiten van je hypotheek moet vaak een taxatierapport worden getoond. Het laten opstellen van een taxatierapport kost geld, houd hier rekening mee; en
  • Bij het oversluiten van je hypotheek moet je bij de notaris een nieuwe hypotheekakte laten inschrijven. Houd er rekening mee dat dit ook geld kost.

Bespreek het oversluiten van je hypotheek altijd met jouw adviseur. Hij kan je alle informatie geven die benodigd is om jou de goede keuze te laten maken.

De risico-opslag verlagen

Misschien is je woning meer waard geworden of heb je (extra) afgelost. Dan is het goed om te weten dat de risico-opslag soms omlaag kan. Dat scheelt vaak ook in de rente, die daalt soms mee. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina.

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Of heb je al de laagste tariefklasse? Dan is er géén risico-opslag. Verlaging van jouw rente is dan ook niet mogelijk.

De rente daalt automatisch bij (extra) aflossen

Los je (extra) af op de hypotheek en kom je daardoor in een lagere tariefklasse? Dan passen wij automatisch* de rente voor je aan als die lager is. Hiervoor gebruiken wij de rentelijst die vastgesteld is voor jouw huidige rentevastperiode. Op het moment dat dit voor jou geldt, krijg je van ons bericht.
* wij doen dit sinds 1 oktober 2019


Is jouw woning meer waard geworden?

Misschien kan de risico-opslag in de rente dan omlaag. Dat kan soms als de verhouding tussen de restschuld en de waarde van de woning onder een bepaald percentage komt.

Stuur ons de meest recente WOZ-beschikking of een gevalideerd taxatierapport dat niet ouder is dan 6 maanden.


Wat kun je doen als je wilt weten wat dit voor jou betekent

Je kunt in ons archief van rentelijsten eenvoudig de rentelijst vinden die voor jou van toepassing is. Weet je niet precies welke rentelijst of risico-opslag van toepassing is voor jouw hypotheek? Of wil je vrijblijvend een berekening ontvangen van de risico-verlaging? Stuur ons via e-mail:
- jouw vraag 
- jouw hypotheeknummer
- de WOZ-beschikking of een gevalideerd taxatierapport (niet ouder dan 6 maanden)

We laten je snel weten of de verlaging van de risico-opslag akkoord is.


Alsjeblieft, een rekenvoorbeeld:

Je sloot in 2003 een hypotheek van €172.000 voor een woning met een waarde van €200.000. De verhouding tussen jouw schuld en de waarde van de woning was toen: €172.000 / €200.000 x 100% = 86%.

Door aflossing(en) is jouw restschuld nu €171.000. En de waarde van jouw woning is gestegen naar €210.000. De verhouding tussen jouw schuld en de waarde van de woning is nu €171.000 / €210.000 x 100% = 81%. De verhouding tussen jouw schuld en de waarde van de woning is gedaald tot minder dan 85%. Dat betekent dat je in een lagere tariefklasse valt en je risico-opslag mogelijk omlaag kan.