Een hypotheek sluit je normaal gesproken voor langere tijd af. Gedurende de looptijd van je hypotheek kan echter je situatie veranderen. Dat kan reden zijn om je hypotheek te wijzigen. Je wilt bijvoorbeeld je hypotheek meeverhuizen. Of je hypotheekvorm veranderen. Wat de reden ook mag zijn, wij helpen je er graag bij.

Hypotheek meeverhuizen 

Het is goed te weten dat je je huidige Tellius Hypotheek kunt meenemen als je gaat verhuizen. Dit kan je voordeel opleveren als de rente van je huidige Tellius Hypotheek interessanter is dan van een nieuw te sluiten hypotheek.

Dit zijn dan onze voorwaarden:

  • De rentevastperiode blijft hetzelfde.
  • De nieuwe hypotheek is maximaal het restant bedrag van de oude hypotheek. Is de nieuwe hypotheek hoger? Dan geldt voor het extra bedrag de dagrente voor nieuwe hypotheken.
  • De rente van de totale hypotheek kan aangepast worden als de tariefklasse van de nieuwe hypotheek hoger of lager is dan de tariefklasse van de oude hypotheek.
  • De nieuwe hypotheek passeert binnen 6 maanden nadat de oude hypotheek werd afgelost.

Sluit je liever een nieuwe hypotheek omdat dat gunstiger is? Dat kan ook. Bij verkoop van de woning los je dan de oude Tellius Hypotheek zonder boete af. Ook als je besluit om je hypotheek ergens anders af te sluiten.

Aflossingsvorm veranderen

Gedurende de looptijd van je hypotheek bestaat de mogelijkheid om de manier waarop je de hypotheek terug betaalt, de zogenaamde aflossingsvorm, aan te passen. Bij ons kun je kiezen uit drie aflossingsvormen: een annuïtaire vorm, een lineaire vorm of een aflossingsvrije vorm. Kijk voor een overzicht van de aflossingsvormen op deze pagina

Is een deel van je hypotheek 'aflossingsvrij'? Als de looptijd langer wordt dan 30 jaar is de rente niet meer aftrekbaar*. En er zijn meer redenen om goed na te denken over de vraag of 'aflossingsvrij' nog steeds de beste oplossing voor je is. Op deze pagina vind je meer informatie over de voor- en nadelen van 'aflossingsvrij'.

Vraag altijd advies aan je hypotheekadviseur als je eraan denkt de aflossingsvorm te veranderen. Blijkt het voor jou goed om je hypotheek aan te passen? Je hoeft Tellius niets te betalen voor de omzetting. Je hebt wel je hypotheekadviseur nodig. Die kan het verzoek bij ons indienen.

* Voor hypotheken van vóór 2001 is de rente wel langer dan 30 jaar aftrekbaar: tot 2031.

Hypotheek verhogen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je hypotheek wilt verhogen.

Bij Tellius kan je ervoor kiezen om een hoger bedrag als hypotheek in te schrijven dan dat je in eerste instantie daadwerkelijk bij ons leent. Hierdoor kan je in de toekomst, zonder dat je naar de notaris hoeft, een extra bedrag opnemen. We noemen dit een onderhandse opname.

Heb je geen mogelijkheid voor een onderhandse opname dan kan er een tweede hypotheek worden ingeschreven. Hiervoor moet je wel naar de notaris.

Waar moet je rekening mee houden:

  • Bij het verhogen van een hypotheek kijken wij altijd opnieuw naar je situatie. Bespreek het verhogen van je hypotheek met jouw adviseur in de buurt.
  • Een verhoging van je hypotheek kan alleen worden aangevraagd via je adviseur. Je adviseur zal een vergoeding vragen voor het behandelen van de aanvraag.
  • Een verhoging van je hypotheek kan betekenen dat je hypotheek risicovoller wordt voor jou en voor ons. Dit kan met zich meebrengen dat de rente op je lopende hypotheek wordt verhoogd.

Hypotheek oversluiten

Het kan gedurende de looptijd van jouw hypotheek ook gebeuren dat deze niet meer aansluit op je (woon)wensen. Een optie kan dan zijn om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Dit noemen we een hypotheek oversluiten. Bij het oversluiten van een hypotheek dien je wel rekening te houden met verschillende punten:

  • Bij het aflossen van je hypotheek bij je huidige hypotheekverstrekker dien je vaak een boete en extra kosten te betalen. Vraag dit goed na voordat je je hypotheek gaat oversluiten;
  • Bij het oversluiten van je hypotheek moet vaak een taxatierapport worden getoond. Het laten opstellen van een taxatierapport kost geld, houd hier rekening mee; en
  • Bij het oversluiten van je hypotheek moet je bij de notaris een nieuwe hypotheekakte laten inschrijven. Houd er rekening mee dat dit ook geld kost.

Bespreek het oversluiten van je hypotheek altijd met jouw adviseur. Hij kan je alle informatie geven die benodigd is om jou de goede keuze te laten maken.

Risico-opslag


Wat is een risico-opslag?

Dit is een opslag die in de hypotheekrente verwerkt wordt als de geldverstrekker meer risico loopt dat bij verkoop van de woning de hypotheek niet (geheel) kan worden terugbetaald.

Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie

Deze hypotheken hebben géén risico-opslag.

Heeft jouw hypotheek een risico-opslag?

Als je een hypotheek zonder NHG hebt en je meer leent dan 60% van de marktwaarde van je woning, heb je een risico-opslag. In welke tariefklasse jouw hypotheek valt, hangt af van de marktwaarde van je woning. Hoe hoger de hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde van de woning, hoe hoger de risico-opslag kan zijn.

risicoopslag.png

Weet je nog wanneer je de hypotheek hebt aangevraagd en welke risico-opslag je toen kreeg? Bekijk ons archief van rentelijsten. Je kunt hier eenvoudig jouw rente opzoeken. Let op: heb je tijdens de looptijd van jouw hypotheek al een keer de rente aangepast? Dan heb je de rentelijst van die datum nodig om het goede tarief te vinden.

Weet je niet precies welke rente of risico-opslag van toepassing is voor jouw hypotheek? Mail ons je vraag. Vergeet niet je hypotheeknummer te vermelden. Wij helpen je graag.    

Voorbeeld
Meneer Smit heeft in 2003 een hypotheek afgesloten van € 172.000. De marktwaarde van zijn woning was toen € 200.000. De verhouding tussen lening en marktwaarde in 2003: € 172.000 / € 200.000 x 100% = 86%. In de tabel hierboven kun je zien dat meneer Smit een hogere risico-opslag op zijn rente heeft.

Nu vullen we dezelfde formule in met de meest recente gegevens van de hypotheek en woning van meneer Smit. Inmiddels heeft hij al wat afgelost en is de restant hoofdsom € 165.000. De marktwaarde van zijn woning is iets gestegen, onder andere omdat hij een dakkapel heeft geplaatst. De marktwaarde is nu € 210.000. De verhouding is dan: € 165.000 / € 210.000 x 100% = 79%.
In de tabel hierboven zie je dat meneer Smit nog wel een risico-opslag heeft maar minder dan de tariefklasse die hij nu heeft. Het is dus voor meneer Smit verstandig om dit bij ons aan te geven. Dan kunnen wij de risico-opslag voor zijn hypotheek deels laten vervallen.

De risico-opslag kan dus veranderen wanneer je (extra) aflost of jouw woning meer waard is geworden

Als dit het geval is, kun je ons vragen de risico-opslag aan te passen.
Hiervoor willen wij de huidige marktwaarde van jouw woning weten. Aan de hand daarvan kunnen wij bepalen of de risico-opslag omlaag kan. De marktwaarde kun je aantonen met de meest recente WOZ-beschikking of met een taxatierapport dat niet ouder is dan 6 maanden. Let op: een taxatierapport kost geld.

Lagere risico-opslag is lagere rente

Neemt ons risico af omdat jouw woning meer waard is geworden of omdat je (extra) hebt afgelost? Als je kunt aantonen dat dit voldoende is om een risico-opslag te laten vervallen, krijg je uiteraard ook een lagere rente zodra jouw hypotheek in een andere tariefklasse komt.

Let op als je een verhoging of een 2e hypotheek bij ons hebt afgesloten

De risico-opslag wordt berekend aan de hand van de marktwaarde van de woning en het (restant) van de totale hoofdsom. Dus het totale bedrag dat je bij ons leent.

Wat kun je doen als je wilt weten wat dit voor jou betekent?

Heb jij je eigen berekening gemaakt en denk je dat je in aanmerking komt voor een lagere tariefklasse? Neem dan contact met ons op en stuur ons een bewijs van de huidige marktwaarde van jouw woning. Dat kan zijn:
- de meest recente WOZ-beschikking, of
- een taxatierapport dat niet ouder is dan 6 maanden.
Mail dit samen met jouw hypotheeknummer naar whb@tellius.nl. Wanneer alles akkoord en verwerkt is, sturen wij jou een bevestiging.

Heb je een vraag? Bel ons gerust!

Wil je liever eerst telefonisch contact? Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur via 020 - 318 96 00. Wil je advies? Neem dan contact op met jouw hypotheekadviseur.