U bent toe aan iets nieuws. U wilt kleiner of juist groter gaan wonen. Daarom wilt u uw huidige huis graag verkopen. Wat doet dit met uw hypotheek? Waar moet u rekening mee houden? Vind hier meer informatie over het verkopen van uw huis.
Verrekijker naar de zee

Uw huis verkopen

Op uw huidige woning heeft u een Tellius hypotheek. Er zijn twee opties voor uw hypotheek bij het verkopen van uw woning: u lost uw hypotheek zonder boete af, of u neemt uw hypotheek mee naar een volgend koophuis. Bespreek met een adviseur wat in uw situatie het beste is.

Wanneer u besluit om uw hypotheek mee te nemen dan bekijken we opnieuw uw situatie. U krijgt dan ook te maken met nieuwe voorwaarden. Tevens moet u voor het vestigen van de hypotheek opnieuw naar de notaris. Eigenlijk is er sprake van een nieuw hypotheek aanschafproces en neemt u alleen de rente mee als dat voor u interessant is. Dit is een belangrijke optie, omdat u bij Tellius vaak een lange rentevastperiode hebt. Het is dan goed om te weten dat u de rente kunt meeverhuizen. Lees hier meer over het meenemen van uw hypotheek.

Wellicht is de verkoopprijs van uw woning niet voldoende om uw hypotheek af te lossen. Dit betekent dat u een restschuld overhoudt. Deze restschuld dient u wel af te betalen. Zorg er dan ook voor dat u voldoende financiële reserves hebt om de restschuld af te betalen.

Heeft u een Tellius hypotheek? En verwacht u dat er een verlies ontstaat bij het verkopen van uw woning? Dan is het belangrijk om contact met ons op te nemen; doe dit nog voordat u uw woning te koop aanbiedt. U kunt ons bereiken op 020 606 55 06 of via preventiefbeheer@tellius.nl. Heeft u een hypotheek met NHG? Kijk dan ook op de website van NHG.

Overwaarde huis gebruiken

U heeft uw huis voor een hoger bedrag verkocht dan de totale schuld die op uw woning rust: u heeft overwaarde uit de verkoop van uw oude huis. Bij overwaarde krijgt u te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling stelt dat u de winst op de verkoop van uw oude huis dient te gebruiken om de hypotheek op uw nieuwe huis te verlagen. Mocht u dit niet doen, dan heeft dit gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek.

Overbruggingshypotheek

U heeft uw huis verkocht met overwaarde, maar u kunt nog niet in uw nieuwe huis. U wilt uw nieuwe huis voor een deel betalen uit de overwaarde uit de verkoop van uw oude woning. Maar u kunt dit geld nog niet gebruiken totdat u uw oude huis heeft overgedragen. Wat kunt u in een dergelijke situatie doen?

U kunt in deze situatie een overbruggingshypotheek afsluiten. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening ter hoogte van een deel van de overwaarde van uw oude huis. Een overbruggingshypotheek gebruikt u om de periode te overbruggen tussen de verkoop van de oude woning en de intreding in de nieuwe woning. Op deze manier kunt u uw nieuwe woning wel kopen. Idealiter heeft u uw huis al verkocht, maar er zijn ook mogelijkheden om te overbruggen zonder dat u het huis al heeft verkocht. U kunt dan wel minder overbruggen en uw inkomen en eventueel aanwezige spaargeld moeten voldoende zijn om de dubbele lasten te dragen. Laat u zich goed adviseren over de mogelijkheden en de risico's in uw situatie door uw hypotheekadviseur.

De maximale overbruggingsperiode is 24 maanden.